Plechtige inhuldiging van het Flavi-beeld op 28 juli 2018

Al jaren dient het lachende hoofdje van  stripfiguur Flavi als logo van het themapark Flavirama in Tervuren. Hoe is dat gekomen? Toen tekenaars Magaij en Castor bij de oprichting van het sagen- en legendenbos zochten naar een mascotte kwamen ze al snel terecht bij het personage van Stevinus Flavius (zo klinkt zijn echte naam).

Magaij tekende ooit  3 onuitgegeven stripalbums met deze troubadour in de hoofdrol. In Flavirama bleek hij de geknipte figuur om alle verhalen, sagen en legenden aan elkaar te praten en te zingen. Hij duikt trouwens ook eventjes op in het eerste Jakke en Jonasverhaal, waar hij aan het einde van het verhaal het banket van de Hertog opluistert met zijn liederen.

Da avonturen van de goedlachse troubadour lopen samen met de activiteiten in het Flavirama-park en lang werd met de gedachte gespeeld om hem daar ook in 3D te laten verschijnen.

In 2017 werd beeldhouwer en tevens bestuurslid van de vereniging ‘De Vrienden van Flavirama” Ziggy Vanilly aangesproken om een beeld te maken op basis van een tekening waarop een zittende te zien is die luit speelt. Beladen met een hoop piepschuim en ijzerdraad is hij er vol enthousiasme aan begonnen Hij heeft onderwijl zijn oor te luisteren gelegd tijdens een stage bij bevriende beeldhouwer Luc Cauwenberghs die ook buur is van het Flaviramapark en geregeld advies gaf bij de opstart van het project, Deze laatste is daarenboven ook gespecialiseerd in het maken van beelden van stripfiguren en o.m. gekend van het Nero-standbeeld in  Hoeilaart.

 

In het voorjaar van 2018 begon het Flavi-beeld vorm te krijgen en werd voorzien van de felle kleuren zoals die ook in de beeldverhalen voorkomen.

 

Op zaterdag 28 juli 2018 zal het dan zover zijn. Tijdens het Mea Natura evenement zal het beeld voor de eerste maal voor publiek te zien zijn tijdens een  plechtige onthulling door schepen van cultuur Jan Trappeniers en in aanwezigheid van de beeldkunstenaar zelf.

De onthulling zal plaatsvinden om 20.30 u. zoals magister Collegrijn het eeuwen geleden voorspeld had.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*