VERSLAG: Braderie Tervuren mei 2015

C360_2015-05-30-15-58-46-195(1)

Op de Brusselsesteenweg aan “Au Fond du Bois” hielden geboren marktkramers Marc Gaij, Gordana en Sébastien plus Ziggy Vanilly het soort kraam waar niet zomaar om het even wat werd uitgekraamt; ze wilden gezamenlijk hun collectief ei kwijt, desnoods in ware omelet champignons-stijl : ” Mensen, Flavirama is beestig lekker dus schaart allen aan tafel, verduiveld!”
Aan dat kraam kon je uiteraard alle mogelijke info krijgen over Flavirama, het immer nieuwsgierige volk bijgebracht door de al eerder vermelde geboren marktkramers, royaal aangedikt met de uiterst charmante Shilemeza Prins die, zoals we ze kennen, in staat is om aan de meest in zichzelf gesloten moloch een zucht van een glimlach te onttrekken. Maar, hou u vast aan de takken en de bomen van de buurvrouw: er was ook wat lekkers om méé te nemen -mits betaling, dat spreekt- en dan hebben we het over de fonkelnieuwe CD’s van enkele groten der aarde als Vasco Da Gama, Lenasolo (€ 10) en Emballage Kado (€ 12); een Flaviramapetje kon je al krijgen voor € 5…bovendien hadden ze als klap op de vuurpijl een goed doel op de toonbank liggen: het kunstwerk, waar zomaar eventjes zeventig bewonderaars aan hebben meegewerkt tijdens de jongste Artiestentoer (14 + 15 + 16 mei 2015) werd het volk aangeboden in puzzelvorm (€ 25), waarvan de opbrengst het Kankerfonds toekomt; een initiatief tot in de puntjes verzorgd door enthousiasmesplinterbom Sofie De Reymaeker die -wacht maar af- Brulboei uit de Kempen Natalia probeert zo ver te krijgen diens volksmennerij in te zetten opdat werkelijk iedereen de kunst van het puzzelen (her)ontdekt!

p22persKLEUR_17
Het mag vriend en vijand verrassen, maar de activiteit die de Flavikassa heeft doen rinkelen tot in het relatief onbekende zuiden van Oezbekistan, was de portretkunst van wandelende dreadlock Ziggy Vanilly! De vleesgeworden bescheidenheid die hij toch is, had nochtans weken op voorhand van daken en tuintafels de wijde wereld ingetoeterd dat hij niemand meer dan € 5 zou durven vragen. U raad het al: dat was buiten de commerciële scheermessen van La Reymaeker gerekend. Sofie stelde ondanks de aanhoudende regen droog vast dat, als ze op de braderie € 6 durven te vragen voor een “Cocktail Ta Mère”, Ziggy gerust zijn prijs mocht oppompen tot een van het vet druipende € 10. Hoeveel gewillige modellen de brave man heeft weten vast te leggen op uiterst zeldzaam Japans toiletpapier is, om puur poëtische redenen over te laten aan ieders al dan niet rijke verbeelding, of de loslippigheid van de nuchteren.
Deze dag was, hoe gek het ook moge klinken, niet enkel rozengeur en vraatfestijn: het heeft geregend, het heeft gewaaid, het was koud (sommige kwaadwilligen zagen zelfs, stelf je voor, typisch Belgische wederfenomenen op hen afstormen) en -o Jezus Christus nog aan toe- er waren technische problemen tijdens het optreden van Lenasolo! De zeven plagen van Egypte verbleekten bij zoveel onheil!

p18figkleur_20
Dat zorgde natuurlijk voor het soort vertragingen waar ze bij de nmbs een patent op lijken te hebben, maar hoe dan ook heeft niemand op James Brown zijn “Nighttrain” moeten wachten om ongegeneerd te kunnen meebrullen op de tonen van -o ironie- “stroom”. Magaij zong als een ingeboterde nachtegaal, Marc François blies zijn mondharmonica richting West-Virginia…en Dezz Demona pakte iedereen in…met de meest roze pluimen die een man kan pruimen!
Laten we besluiten dat, hadden ze niet kunnen rekenen op de raak gemikte zweepslagen van techneut Sébastien “Technicienadixmains”, Lenasolo die dag definitief verweesd ware achtergebleven “zonder stekker” (zie album).
Het bleek niet altijd even duidelijk of onschuldige passanten regendruppels uit mekaars ogen wilden wegvegen, of dat het om pure ontroering ging tijdens het toch wel opmerkelijke optreden van ieders lievelingsafrikaner Shilemeza Prins. Hoe dan ook werd het duidelijk gesmaakt; de braadworsten van het aanpalende kraam pasten er wonderwel bij!

Verslag door: Ziggy Vanilly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*