Verslag Sint Jansvuur en heksenproces

De zon scheen over het Flaviramapark, Kleurrijke Breugelprenten vormden de decoratie van de bar. Nabij het podium stond een geïmproviseerd podium waar zich wellicht een proces zou voltrekken. Ernaast lag een vis die op magische wijze uit één van de schilderijen van de meester ontsnapt was. Mensen maakten zich klaar voor het feest van Litha, Midzomer of de langste dag. Alles in overvloed ; de natuur heeft zoveel te bieden…

Het had een mooi feest kunnen worden; lekkere netelsoep, vers geplukte besjes en een tuin vol bloemen.

De kinderen zouden over vuurstenen springen, er zou gedanst worden in het dorp!

En zeker ook in het bos… bij het huisje van Catharina Hacco en haar twee lieve meisjes; Maartje en Saartje.

Nadat haar man, Wilfriet, 4 jaar geleden was omgekomen in de strijd voor rechtvaardigheid en tegen verdere uitbuiting van de hardwerkende en in armoe levende dorpelingen, hoopte Catharina op een beetje rust en geluk.

Maar het lot, of liever, het kwaad bloed, koos anders. Onverwacht en onterecht werd Catharina opnieuw op de proef gesteld. Zelfs diegenen van wie ze het nooit verwacht had, trouwe vrienden en bezoekers, draaiden hun rug naar haar toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze werd meegenomen op grond van roddels, omwille van politieke gemakzucht en jaloezie.

Beschuldigd van hekserij, Catharina, de geneesvrouw die jaren geleden naar het bos was verbannen met haar dochters, omwille van de roep naar gerechtigheid van Wilfriet.

‘Weg met die heks !’ had het geklonken (voor de zekerheid, je weer maar nooit wat intelligente, zelfstandige vrouwelijkheid voor problemen kan brengen…)

En zo gebeurde het …Ware het niet dat Johannes, de geleerde en loyale vriend van Wilfriet en Catharina, via via ter oren was gekomen wat gebeuren zou …

Catharina zou ontsnappen aan de dans, de duivel zou zijn ware gezicht tonen, maar de arme Leontiene…

 

 

 

 

 

 

 

En zo kwam het dat een nieuw tijdperk het licht zag ! Een eerlijk proces is gebaseerd op feiten, neutraliteit en geloofwaardige getuigenissen.

In de toekomst zou het beter gaan ! (Hoewel….)

 

Na de terechtstelling kon het feest pas beginnen. Mensen konden op het ridderveld kennismaken met de experimenten van een duo van vuurmannen.

Met Emballage Kado XL en rond het brandende St- Jansvuur werd het feest van Litha in Flavirma dan toch nog vrolijk en hartelijk gevierd ! Ze brachten hun nieuwe en sfeervolle bruegelprogramma. In het Brussels dialect: ‘‘ZOU T’EIS GINNEN ECHTEN BRUIGEL ZAAIN ? Marc Bober, leidde het publiek rond doorheen dat decor en met korte verhalen verbindt hij de muzikale schilderijen en liedjes.

  

Verslag Cindy Lambert

Met dank aan Tamara Orlando Pepermans voor de foto’s..                

1 comment for “Verslag Sint Jansvuur en heksenproces

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*