Verslag Filmavond

Het beloofde een regenachtige dag en avond te worden, maar dit was de perfecte sfeer waarin we de allereerste griezelfilm aller tijden wilden vertonen. En geen nood… boven het publiek werd een gigantisch tentzeil gespannen zodat ze droog en gezellig zaten in een surrealistische Belle Epoque-sfeer. We zouden weer geschiedenis schrijven door een film te projecteren ditmaal niet alleen met live pianobegeleiding maar ook met een explicateur. Even expliceren wat zijn rol is. In tegenstelling tot wat sommigen eerst dachten heeft dit niets te maken met de komende regeringsvorming maar voorziet deze de filmbeelden van commentaar. Explicateur van dienst was Clark Maldrie en hij expliqueerde er op los. In de voorfilm kon men kennismaken met allerlei creaturen uit Flavirama zoals Jakke en Jonas en de Kabouters…

    

Marc Gaij voorzag op zijn piano de voorstelling van een originele soundtrack.

Na een geheimzinnige pauze werd er spanning opgebouwd en werd de hoofdfilm geprojecteerd… Das Cabinet des Dr. Caligari een  film uit 1920 onder regie van Robert Wiene, naar een scenario van Hans Janowitz en Carl Mayer.

De film vertelt het verhaal van de uitgerangeerde Doctor Caligari, zijn trouwe slaapwandelaar Cesare en hun verband met een aantal moorden in het Duitse bergdorp Holstenwall. Caligari is een van de eerste films waarin het grootste gedeelte van het verhaal in een flashback verteld wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verteller Francis en zijn vriend Alan bezoeken een kermis in het dorp waar ze dr. Caligari en Cesare zien, welke de dokter als attractie laat zien. Caligari schept op dat Cesare elke vraag die hem gevraagd wordt kan beantwoorden. Wanneer Alan aan Cesare vraagt hoelang hij te leven heeft, vertelt Cesare hem dat hij ‘s ochtends dood zal zijn — een voorspelling die uitkomt.

Francis en zijn vriendin Jane onderzoeken Caligari en Cesare, waarna Jane wordt ontvoerd door Cesare. Caligari draagt Cesare op Jane te vermoorden, maar de gehypnotiseerde slaaf weigert vanwege de schoonheid van Jane. Hij neemt haar mee het huis uit, waarna de dorpsbewoners hem langdurig achternazitten. Francis ontdekt dat Caligari het hoofd is van een lokaal gekkenhuis en met de hulp van zijn collega’s komt hij erachter dat Caligari geobsedeerd is door het verhaal van een vorige dr. Caligari, die een slaapwandelaar gebruikte om mensen te vermoorden.

Dank aan Tamara Orlando P.  Voor de foto's

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*