VERSLAG: Flavirama’s Sint-Jansvuur & heksenverbranding 2015

Zaterdag 20 juni 2015

 

Het was schitterend mooi weer en het gonsde al vroeg in de namiddag van de activiteiten, oftewel de noeste arbeid die moest worden verricht om het Flaviramese Sint-Jansvuur en de heksenverbranding anno 2015 een gezicht te geven!
De gemeente van Tervuren had ons een hoop stoelen voor het publiek bezorgd die, samen met de noodzakelijke nadarhekken, door Sébastien en Magaij op de juiste plekken werden geplaatst. Die nadarhekken zijn, gezien het reeële gevaar op het uitbreiden van een allesverslindende vuurzee, verplichte kost. Voor de veiligheid, mensen!
Vuurmeester uit één stuk Sébastien had een brandstapel gemaakt om “U” tegen te zeggen; waarlijk obsceen om zeg maar, zo’n kunstwerk zomaar in de fik te steken!

11536059_836130459796730_8304700741924705218_n
U begrijpt dat beide werkpaarden rond dit tijdstip al behoorlijk uit ál hun lichaamsopeningen stonden te zweten, en dus uren in de wind stonken naar afgeleefde grizzlyberen op zoek naar verkoeling in de vismijn, maar eh…het was hen gegund ☺
De muzikale parel uit het middeleeuwse Duisburg en omstreken had een repetitie voor de boeg: Magaij, Marc François, Johan Vercauteren en Ziggy Vanilly moesten de violen gelijkgestemd krijgen, al moesten die violen plaats maken voor citer, mandoline, gitaar, mondharmonica, klavier, fluiten en drumcomputer. De soundcheck verliep niet bepaald van een leien dakje; de net iets té vaak voorkomende technische problemen met het geluid werden ons niet gespaard. Jan Simoens wist wel het juiste volume te vinden, maar wie ons van een muzikaal fiasco wist te redden, was niemand minder dan techniekwonder Matt Rose! Hail the sound of the Rose!

10438322_836130029796773_7613853960329016353_n
Het volk kreeg uiteindelijk waar het voor gekomen was: brood en spelen!
Het was ondertussen een komen en gaan van hysterische acteurs op zoek naar hun kostuums: jarretellen vlogen in het rond en lichtjes boven hun theewater briesende nonnen paradeerden haast in hun blote kont! Schrijfster van het stuk Anne, die zelf meedeed als Zuster Magdalena, keek samen met regisseur Beni Van Leuven geamuseerd toe.
Het volk leek op het eerste zicht teleurstellend traag het woeste Flaviramawoud binnen te dringen, maar de vrees voor een gebrek aan publiek bleek algauw ongegrond: we werden waarlijk overspoeld –o heer- door alle aandacht die we over ons heen kregen!
Is er eigenlijk iets mis gelopen? Bij het tonele verschijnen van Kbauters’ bezeten personage Zuster Jeanne, zeg maar meesteres over Tervuren’s beruchtste hoerenkasten, vatte zowaar, tijdens Zuster Jeanne haar iedereen uit zijn sokken blazende blasfemische uitkraamsels, Ziggy Vanilly’s personage de heraut zijn jasje een vlammend vuur!! Het had een meesterlijke zet kunnen zijn, ontsproten aan het brein van ene Alice Cooper of prins van de duisternis Ozzy Osbourne. In werkelijkheid stond de brave man gewoon te dicht bij een kandelaar, maar met de hulp van enige opgeschrikte omstaanders kon het brandje worden gedoofd.
Naast Zuster Jeanne en Zuster Magdalena, graaiden ook Zuster Constance, Zuster Angélique en Zuster Jeanninne , deze drie laatste personages respectievelijk gespeeld door Carmencita, Dezz Demona en CAT hijgend, kreunend en vloekend naar mekaars billen en borsten zoals je zou verwachten van de aanbidders van Satan. Zelden zoveel anti-christelijk vlees over een grasveld zien kronkelen, of het moet inderdaad al van de middeleeuwen geleden zijn! Kan dat laatste misschien de reden zijn geweest voor het abrupt vertrek van een aantal ouders met hun jonge kinderen? Niemand die het weet. Misschien lag het wel aan de beul, schrikwekkend personage van Sébastien? Zeer zeker zal het niet gelegen hebben aan Joris, Jean-Pierre noch Marc Maes, zeg maar Vader Mignon, Baron De Laubardemont en Priester Lactancius die bij momenten ontzéttend grappig waren.

11209767_836130359796740_3498352171297371768_n
De massa liet het niet aan haar hart komen: het at uit de hand van Hoeminnelic die, lekker op dreef komende een aantal dansers aan de praat kreeg…of kregen ze een aantal praters ten dans?
En zeg nu toch dat het niet waar is: het heeft eventjes geregend!!
Of het de dansers iets kon schelen? Vergeet het maar! Het Flaviramawoud moest het weliswaar stellen zonder de indrukwekkende baggerwerken van Rock Werchter, maar dat gebrek aan Vlaamsche klei is geen gemis gebleken.
Ondertussen kon Viking Mirk in de bar amper de bestellingen bijhouden!
Maar waar het toch allemaal om te doen was lieve mensen: Urbain Grandier –prachtig vertolkt door Magaij- moest branden voor zijn zonden begaan tegen het zesde gebod en dat heeft het bloeddorstige publiek geweten!
De kolder die tijdens de algemene repetitie nog de overhand leek te hebben, had nu plaats gemaakt voor perféct gedoseerd drama, tragiek, horror maar ook fijne ironie tot weinig subtiele satire…
Alsof het nog niet genoeg was, bleek het ook nog’s überflaviramees Magaij zijn verjaardag te zijn! Met zijn 43ste lente werd er gezongen en kreeg hij sigaren, bruisende Cava, een Brésilienne-taart mét uitblaaskaars…en –o ironie- een bon om heftig gaar te stomen in de sauna!
Een spektakel om er duimen en andere lichaamsdelen naar keuze bij af te likken! Na het braden van Urbain Grandier’s karkas, wat in werkelijkheid uiteraard een pop was die werd vervaardigd door Ziggy Vanilly, kon het volk zich tegoed doen aan de Flaviramese barbecue; jager op geroosterd wild Jan Simoens verkocht de bezoekers braadworsten per strekkende decimeter alsof hij nooit iets anders in zijn leven heeft gedaan! De bar stond na afloop –Christus nog aan toe- zo droog als de Yosemitevallei op het middaguur: kassa-kassa!
Drijvende kracht achter het project Artiestentoerpuzzel 2015 steunt Kom Op Tegen Kanker Sofie De Reymaeker heeft de allereerste fysieke puzzel getoond aan het grote publiek, weliswaar bijgestaan door de spekgladde verkooppraatjes van Magij, in zijn héérlijkste parabelen eveneens visueel bijgezwanst door firestarter Sébastien.

11138139_836136206462822_5490374841878288008_n
Stel je het toch maar eens voor: het was zodanig afgeladen vol, dat er jandorie geen plaats meer was voor ROB- TV die er tijdens de vorige editie toch wel en masse bij was! Door al die mensen kon je amper de bomen –laat staan het bos- om je zien staan. Ditmaal weer werden we belaagd door tientallen gebruikers van Iphones en Ipads en wil je geloven dat er zelfs een jongeman genaamd Kris zowaar een professionneel uitziende camera op ons gericht hield!
Hou in hemelsnaam uw Facebookpagina in de smiezen, want u kan met ons onmogelijk uw gezicht verliezen!

Verslag: Ziggy Vanilly
Foto’s: CAT & Ann Vandewalle & SHV

8 comments for “VERSLAG: Flavirama’s Sint-Jansvuur & heksenverbranding 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*