Historiek

Een evenementenpark voor jong en oud!

Flaaf-2013-schaduw_rosSMALLFlavirama zou je het best omschrijven als een soort kunstenaarscollectief opgericht door eigenaar en initiatiefnemer Marc Gaij dat op een groene plek in de Jezus Eiklaan de ideale locatie heeft gevonden om haar creativiteit te kunnen botvieren.
Na een paar occasionele openingen voor o.a. het Tervuurse Talenter-festival in 2000 en 2002 besloten striptekenaars Magaij (Marc Gaij) en Castor iets op te zetten rond beeldverhalen in open lucht. Het begon met kleine tentoonstellingen in een tentje op de boom(gaard)rijke site van Flavirama in Tervuren tussen de vlinders en de bijtjes.

.
Het thema bleek voor de hand te liggen: sagen en legenden uit de eigen regio. Als embleempje en mascotte werd gekozen voor het Magai’s stripfiguurtje Flavi, een middeleeuws minnezangertje dat de verhalen aan elkaar zingt.

Na ook te rade zijn gegaan bij beeldhouwer Luc Cauwenberghs, werd het ingenieus plan uitgevoerd om die sagenwereld uit de beeldverhalen ook in 3D uit te werken

 

Dit werd gedaan door de eerste levensgrote poppen en decors te creëren. Figuren als de korenpater, Kludde, de weerwolf van Duisburg en Alchemist Van Helmont kwamen oog in oog te staan met de verbaasde bezoekers. 

 

Op geregelde tijdstippen vonden er eveneens optredens plaats op het podium naast de Herberg, waar al eens een streekproduct geserveerd werd.
Op dit podium maakte o.m. de Electrofolk-formatie Noizette haar debuut tijdens het allereerste Sint Jansvuur dat vanaf 2004 in Flavirama doorging in samenwerking met de Koninklijke Heemkundige Kring en toerisme Tervuren.

 

 

 

Het paste volledig in het kader: oude muziek uit de regio gecombineerd met een eeuwenoude traditie en een feeërieke sfeer rond het kampvuur. Rond die tijd maakten stripfiguren Jakke en Jonas er hun intrede. Deze twee Tervuurse bengels op rijpere leeftijd beleefden heel wat avonturen in en rond de herberg. Het eerste verhaal werd door hen zelf ingehuldigd met een grote tentoonstelling en de uitwerking van een kabouterbos rond de Herberg.

 

In 2007 volgde nog een primeur rond Jakke en Jonas, de allereerste strip in het Tervuurs dialect. Voor de viering van 25 jaar toerisme Tervuren werd een heuse Jakke en Jonas-show op poten gezet die uitgevoerd werd op de markt van Tervuren. Ondertussen kreeg Magai het steeds drukker en door een aantal randactiviteiten werden steeds minder evenementen in het Flavirama park georganiseerd. De decors en poppen raakten ook stilaan in verval. In 2010 werd echter een heropening aangekondigd.
Met een nieuwe gedreven en handige medewerker Marcel Franken werden op een eerder korte tijdspanne een aantal elementen opnieuw gerestaureerd en zelfs poppen en decors bij gecreëerd en het hele park kreeg een grondige facelift. In de zomer van 2010 was het dan zover.
Er werd dankbaar beroep gedaan op een aantal nieuwe medewerkers voor de plechtige opening van een enorme site met volksspelen (Marcel Fanken) ridderspelen en zwaarddemonstraties (door Karin Verhelst, Alain Vossen, Johan Vandenbroeck) , poppenkastvoorstellingen op 2 lokaties (door Karen Moraux en Kaat Bauters en Marc Gaij en Dorien Vandewiele), de grote Jakke en Jonasshow op het podium (door Marc Gaij en Dorien Vandewiele) en de stripverhalenretrospectieve van tekenaar Castor. Het openingsweekend werd ingehuldigd met een memorabel concert van Noizette met dans, ingeleid door Gerrit Six.
Op die basis werd in november ook het griezelfeest ‘Flavirama samhain’ nieuw leven ingeblazen. Het werden een huiveringwekkende nocturnes waar de bezoekers aan den levende lijve konden kenismaken met de griezeligste sagen- en legendefiguren.
Jarenlang leverde de Flaviramagroep decoratie en animatie voor het jaarlijkse Halloween-evenement van Toerisme Tervuren en geregeld worden ze gevraagd voor het opvrolijken van lokale dorpsfeesten met straattoneel, volksspelen en allerhande animatie.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*